गाँजरका १० गुण
खानामा सलादको रुपमा, अचार
बनाएर वा खाली चपाएर पनि हामीले गाजर खाइरहेका हुन्छौँ । खासै महंगो नपर्ने, देख्दा पनि राम्रो र खाँदा पनि मीठो हुने भएकाले गाजर हाम्रो
भान्साको अभिन्न अंग नै बनेको हुन्छ ।
हामीले गाजर त खाइरहेकै हुन्छौँ तर यसको फाइदाका बारेमा उतिसारो जानकारी नहुनसक्छ । गाजर खानुको फाइदा वा महत्व नबुझेकै कारण हामीले यसको सेवनलाई नियमित नबनाएका पनि हुनसक्छौँ । आखिर गाजर कत्तिको हितकारी तरकारी हो त ? यसका फाइदा के के छन् ? एकछिन मन्थन गरौँ :
१.आँखाको शक्ति बढाउँछ -गाजर आँखाको स्वास्थ्यका लागि निकै
फाइदाजनक छ । गाजरमा प्रसस्तै बिटा क्यारोटिन नामक तत्व पाइन्छ जुसबाट भिटामिन ए
बन्दछ । गाजरको नियमित सेवनले भिटामिन एको कमीले हुने रतन्धो लगायतका रोगको जोखिम
कम हुन्छ र मान्छेको दृश्यक्षमता बढ्छ ।
२.क्यान्सरबाट बचाउँछ - अध्ययन
अनुसार गाजरको सेवनले कलेजो, स्तन
तथा आन्ध्राको क्यान्सरको खतरा कम गर्छ । गाजरमा पाइने फालक्यारिनोल तथा
फालक्यारिन्डायोल तत्वमा क्यान्सर प्रतिरोधी गुण हुन्छ ।
३.बुढ्यौली रोक्छ - यद्यपि
बुढ्यौली सर्वव्यापी सत्य हो । तर नियमित रुपमा गाजर खानाले वै्शमै बुढो देखिने
समस्या कम हुन्छ । अर्थात् गाजरले मानिसलाई जवान बनाउँछ । गाजरमा हुने
एन्टीअक्सिडेन्ट नामक तत्वले कोषको क्षयीकरण रोक्छ र बुढ्यौलीका लक्षण कम गर्छ ।
४. छालाको चमक बढाउँछ - भिटामिन
ए, एन्टिअक्सिडेन्ट लगायतका तत्वले
छालालाई घामले डढ्नबाट बचाउँछ । गाजरको नियमित सेवनले छाला चाउरी पर्ने, सुख्खा हुने, धब्बा
देखिने लगायतका समस्या कम हुन्छन् ।
५.घाउ निको पार्छ - गाजरलाई
लेदो बनाएर चोटपटक वा घाउमा लेप लगाएमा घाउमा संक्रमण हुन पाउँदैन र घाउ छिटो निको
हुन्छ ।
६.अनुहारको सुन्दरताका लागि गाजरको
लेप बनाएर मज्जाले लगाउने, केहीबेर
राख्ने र पखाल्ने गर्न सकिन्छ । यसो गरेमा अनुहारको छाला चमकदार बन्छ र विभिन्न
खाले धब्बा पनि हट्छन् ।
७.हृदयरोगबाट बचाउँछ - गाजरमा
बिटा क्यारोटिन, अल्फा
क्यारोटिन तथा ल्युटिन जस्ता तत्व पाइन्छ जसले मुटुका विभिन्न रोगको जोखिम कम गर्छ
। गाजरको नियमित सेवनले रगतमा कोलेस्टेरोलको मात्रा कम गर्छ । गाजरमा प्रसस्त
फाइबर पनि पाइन्छ ।
८.सरीर सफा गर्छ - गाजरले
सरीरमा भएका विषाक्त पदार्थ निष्काशन गर्न सहयोग गर्छ । गाजरमा पाइने भिटामिन ए ले
विषाक्त पदार्थ निष्काशन गर्न कलेजोलाई सहयोग गर्छ । यसले कलेजोमा बोसो र पित्तको
मात्रा घटाउँछ,
साथै आन्ध्रालाई पनि सफा गर्न
मद्दत गर्छ ।
९.स्वस्थ दाँत र गिजा- नियमित
रुपमा गाजर खानेको दाँत, गिजा
तथा मुख सफा हुन्छ । मज्जाले गाजर चपाएर खाँदा दाँत सफा हुन्छ र दाँतको बिचमा
अडि्कएका खानाका टुक्रा पनि निस्कन्छन् । गाजर खाँदा प्रसस्तै र्याल पनि निस्कन्छ
। यो क्षारिय हुने भएकाले मुखमा अमिलोपनबाट उत्पन्न हुने जिवााणु कम गर्नुका साथै
पाचन प्रक्रिया पनि ठीक राख्छ । मुख गन्हाउने, तथा दाँत किराले खाने जस्ता समस्याबाट मुक्ति पाउन पनि नियमित रुपमा
गाजर खानुपर्छ ।
१०. हृदयाघातबाट बचाउँछ- अमेरिकाको
हार्वाड विश्वविद्यालयमा गरिएको अनुसन्धानले हप्तामा ६ वटा भन्दा बढि गाजर खाने
मान्छेमा हृदयाघातको खतरा कम हुन्छ ।
Comments